Browsing all articles in Без категория

Киберпрестъпниците използват принципите за защита на големите бази данни

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
ное
12

IMG_8404Пет нови тенденции определят облика на съвременния технологичен свят, стана ясно по време на откриването на Третия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. На първо място – светът става все по-мобилен и киберпрестъпниците следват това развитие. Новата цел на киберпрестъпниците са мобилните транзакции, като се използват т.нар. вишинг и смишинг. “Все повече са и измамните приложения – обясни Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания. – През 2011г. те са били 1000, докато през 2012г. техният брой вече надхвърля 350 000.”

Втората тенденция, която може да се очертае е, че троянците и другите видове зловреден код биват приватизирани – те все по-рядко се предлагат на черните пазари и при това само на предварително “одобрени” лица. Появиха се троянците Zeus, Spyeye, Bugat v2, Gozi, Gozi Prinimalka и Carberp.

Наред с това, все по-често срещани са хактивизмът и целенасочените атаки. Хакерите се обособяват спрямо политически, религиозни, социални и икономически искания, като “Анонимните” и “Ал КАсам Саибър Файтърс”, като те най-често използват техниките DDOS, doxing и хакване.

Превземат се потребителски профили и се увеличава употребата на ръчно-подпомагани кибер атаки като “man-in-the-browser/ man-in the middle – атаки, чрез които се “подслушва” комуникацията между потребител и онлайн приложения и коиот се използват най-често във финансовия сектор.

“Най-страшното е, че киберпрестъпниците са запознати с принципите за защита на големите бази данни и ги използват, като така увеличават ефективността на атаките си – обясни Албена Спасова”. Според нея, трябва да се обърне внимание и на развитието на информационната средата – облачните технологии, социалните мрежи и управлението на мобилните устройства – всички те променят лицето на информационната сигурност. Затова програмата на форума е фокусирана върху актуалните теми и тенденции, върху новите заплахи и новия подход в киберсигурността, включително и въпроса за личната отговорност, т.е. – какво прави всеки един от нас за да създаде една по-сигурна и надеждна Интернет среда.

За трети път в София – регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
ное
11

IMG_8394

Третият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа стратира при огромен интерес. Над 250 участници – представители на правоохранителните органи от държавите от региона, страните-партньори от Залцбургския форум, Украйна, Беларус, Великобритания и САЩ, държавната администрация, бизнеса, академичните структури се включиха в тридневното събитие, което се провежда от 11 до 13 ноември в хотел “Хилтън” – София. Тази година форумът се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, Държавната агенция “Национална сигурност” и Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ, благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

Конференцията беше официално открита от заместник-министъра на вътрешните работи Пламен Ангелов, заместник-председателя на Държавната агенция “Национална сигурност” Недялко Недялков, изпълнителния директор на дипломатическата служба по сигурността, Департамента на САЩ, OSAC Робърт Рийд, президента на Фондация “Америка за България” Патрик Бракън, изпълнителния  директор на Изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” Красимир Симонски, началника на кабинета на министъра на отбраната Иван Жерков и председателя на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания.
IMG_8426Форумът е тридневен, като първият ден ще бъде посветен на: последните тенденции в областта на сигурността; най-новите решения за защита на големите бази данни; атаките към критичните инфрастрактури; социалния инженеринг; уязвимости, експлойти и инструменти, улесняващи киберперстъпленията; новите предизвикателства, с които се сблъсква финансовият свят. Лектори ще бъдат представители на Държавната агенция “Национална сигурност”, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Майкрософт, Ай Би Ем, ACT София, Хюлет-Пакард Бъргария,  Атос Ай Ти Солюшънс енд Сървисис, Аконайт Солюшънс, Мерк енд Ко, СУ “Св. Климент Охридски”, Алфа Банка Бълария, Сити Банк и т.н.
През втория ден ще бъде представена новата стратегия за информационна сигурност на ЕС – директивата относно атаките срещу информационните системи и проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза. За целта са поканени водещите експерти, изследващи и анализиращи политиките на ЕС в областта – Ханс Гаукс, съдружник в правната кантора time.lex и Нейл Робинсън от корпорация „РАНД“ – Европа. От сдружение “БУЛСИМ” ще направят симулация на кибератака с цел – намиране на най-добрите и ефективни възможности за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика и правоохранителните органи от различните държави и организации ще представят своя опит. Ще се проведат обучения за разследване на случаи във Фейсбук и случаи на посегателства върху деца в Интернет. За целта е поканен един от най-добрите специалисти в областта – проф. Алисдър Гилеспие.

Медийни партньори на събитието са: Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, вестник “Computerworld”, dnevnik.bg и информационният сайт idg.bg.

Над 200 участника във втория регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
окт
22

Над 200 участника изпълниха зала “Мусала” на хотел “Хилтън” в първия ден от втория регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Събитието беше официално открито от заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заместник министрите на отбраната и транспорта, информационните технологии и съобщенията – Августина Цветкова и Валери Борисов, посланика на САЩ у нас н.пр. Марси Рийс, програмния директор “Гражданско общество” на Фондация “Америка за България” Ленко Ленков и председателя на УС на Международната кадемия за обучение по киберразследвания Албена Спасова.

“Интернет пространството е пространство без граници.  Това може да ви мотивира да противодействаме на заплахата от киберпрестъпността за националната сигурност на всяка държава, но и за всеки потребител на интернет, – заяви министър Цветанов. По думите на Албена Спасова, над 150000 вируса се раждат всеки ден и инфектират над 1 милион компютъра. За 24 часа се извършват по 2 млрд. кибератаки, като загубите за света от тях са 113 млрд., стана ясно по време на конференцията.
„Разрешаването на проблема с киберпрестъпността изисква комплекс от мерки от юридически и организационен характер” заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. Необходимостта от въвеждането на еднородна терминология в областта на киберпрестъпността пък подчерта заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Валери Борисов. Благодарност към организаторите на форума изразиха и Ленко Ленков от фондация „Америка за България” и президентът на Международната агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност Петър Ненов. В знак на благодарност за подкрепата, която Петър Ненов и ръководената от него агенция оказват на академията и нейната дейност, Албена Спасова връчи на г-н Ненов “Сертификат за благодарност”. 

Миша Глени ще се включи във форума

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
окт
20

Световноизвестният журналист и историк и автор на бестселъра „Макмафия” Миша Глени ще участва във втория „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, който ще се проведе от 22 до 24 октомври 2012г., в столичния хотел „Хилтън”. Глени ще се включи чрез видеоконферентна връзка в панела „Сигурност на интелигентното общество” на 22 октомври от 17.30 часа. Той ще представи и най-новата си книга: „Darkmarket: киберкрадци, киберченгета и самият ти. Как хакерите станаха новата мафия”, публикувана наскоро от издателство Сиела.

Форумът ще бъде официално открит от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на 22 октомври в 9.30 часа в зала „Мусала” на хотел „Хилтън”. Ще участват заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, директорът на сектор „Кибер престъпления” на ФБР Дан О’Бриен, представителя на Главна дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” при Европейската комисия Валери Андрианавали, председателя на комитета по Конвенцията за киберпрестъпления на Съвета на Европа Марко Кюнапу, представители на бизнеса, държавната администрация и академичните структури.

Новини