Browsing all articles in Новини

Киберпрестъпниците използват принципите за защита на големите бази данни

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
ное
12

IMG_8404Пет нови тенденции определят облика на съвременния технологичен свят, стана ясно по време на откриването на Третия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. На първо място – светът става все по-мобилен и киберпрестъпниците следват това развитие. Новата цел на киберпрестъпниците са мобилните транзакции, като се използват т.нар. вишинг и смишинг. “Все повече са и измамните приложения – обясни Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания. – През 2011г. те са били 1000, докато през 2012г. техният брой вече надхвърля 350 000.”

Втората тенденция, която може да се очертае е, че троянците и другите видове зловреден код биват приватизирани – те все по-рядко се предлагат на черните пазари и при това само на предварително “одобрени” лица. Появиха се троянците Zeus, Spyeye, Bugat v2, Gozi, Gozi Prinimalka и Carberp.

Наред с това, все по-често срещани са хактивизмът и целенасочените атаки. Хакерите се обособяват спрямо политически, религиозни, социални и икономически искания, като “Анонимните” и “Ал КАсам Саибър Файтърс”, като те най-често използват техниките DDOS, doxing и хакване.

Превземат се потребителски профили и се увеличава употребата на ръчно-подпомагани кибер атаки като “man-in-the-browser/ man-in the middle – атаки, чрез които се “подслушва” комуникацията между потребител и онлайн приложения и коиот се използват най-често във финансовия сектор.

“Най-страшното е, че киберпрестъпниците са запознати с принципите за защита на големите бази данни и ги използват, като така увеличават ефективността на атаките си – обясни Албена Спасова”. Според нея, трябва да се обърне внимание и на развитието на информационната средата – облачните технологии, социалните мрежи и управлението на мобилните устройства – всички те променят лицето на информационната сигурност. Затова програмата на форума е фокусирана върху актуалните теми и тенденции, върху новите заплахи и новия подход в киберсигурността, включително и въпроса за личната отговорност, т.е. – какво прави всеки един от нас за да създаде една по-сигурна и надеждна Интернет среда.

За трети път в София – регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
ное
11

IMG_8394

Третият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа стратира при огромен интерес. Над 250 участници – представители на правоохранителните органи от държавите от региона, страните-партньори от Залцбургския форум, Украйна, Беларус, Великобритания и САЩ, държавната администрация, бизнеса, академичните структури се включиха в тридневното събитие, което се провежда от 11 до 13 ноември в хотел “Хилтън” – София. Тази година форумът се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, Държавната агенция “Национална сигурност” и Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ, благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

Конференцията беше официално открита от заместник-министъра на вътрешните работи Пламен Ангелов, заместник-председателя на Държавната агенция “Национална сигурност” Недялко Недялков, изпълнителния директор на дипломатическата служба по сигурността, Департамента на САЩ, OSAC Робърт Рийд, президента на Фондация “Америка за България” Патрик Бракън, изпълнителния  директор на Изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” Красимир Симонски, началника на кабинета на министъра на отбраната Иван Жерков и председателя на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания.
IMG_8426Форумът е тридневен, като първият ден ще бъде посветен на: последните тенденции в областта на сигурността; най-новите решения за защита на големите бази данни; атаките към критичните инфрастрактури; социалния инженеринг; уязвимости, експлойти и инструменти, улесняващи киберперстъпленията; новите предизвикателства, с които се сблъсква финансовият свят. Лектори ще бъдат представители на Държавната агенция “Национална сигурност”, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Майкрософт, Ай Би Ем, ACT София, Хюлет-Пакард Бъргария,  Атос Ай Ти Солюшънс енд Сървисис, Аконайт Солюшънс, Мерк енд Ко, СУ “Св. Климент Охридски”, Алфа Банка Бълария, Сити Банк и т.н.
През втория ден ще бъде представена новата стратегия за информационна сигурност на ЕС – директивата относно атаките срещу информационните системи и проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза. За целта са поканени водещите експерти, изследващи и анализиращи политиките на ЕС в областта – Ханс Гаукс, съдружник в правната кантора time.lex и Нейл Робинсън от корпорация „РАНД“ – Европа. От сдружение “БУЛСИМ” ще направят симулация на кибератака с цел – намиране на най-добрите и ефективни възможности за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика и правоохранителните органи от различните държави и организации ще представят своя опит. Ще се проведат обучения за разследване на случаи във Фейсбук и случаи на посегателства върху деца в Интернет. За целта е поканен един от най-добрите специалисти в областта – проф. Алисдър Гилеспие.

Медийни партньори на събитието са: Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, вестник “Computerworld”, dnevnik.bg и информационният сайт idg.bg.

Над 200 участника във втория регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
окт
22

Над 200 участника изпълниха зала “Мусала” на хотел “Хилтън” в първия ден от втория регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Събитието беше официално открито от заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заместник министрите на отбраната и транспорта, информационните технологии и съобщенията – Августина Цветкова и Валери Борисов, посланика на САЩ у нас н.пр. Марси Рийс, програмния директор “Гражданско общество” на Фондация “Америка за България” Ленко Ленков и председателя на УС на Международната кадемия за обучение по киберразследвания Албена Спасова.

“Интернет пространството е пространство без граници.  Това може да ви мотивира да противодействаме на заплахата от киберпрестъпността за националната сигурност на всяка държава, но и за всеки потребител на интернет, – заяви министър Цветанов. По думите на Албена Спасова, над 150000 вируса се раждат всеки ден и инфектират над 1 милион компютъра. За 24 часа се извършват по 2 млрд. кибератаки, като загубите за света от тях са 113 млрд., стана ясно по време на конференцията.
„Разрешаването на проблема с киберпрестъпността изисква комплекс от мерки от юридически и организационен характер” заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. Необходимостта от въвеждането на еднородна терминология в областта на киберпрестъпността пък подчерта заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Валери Борисов. Благодарност към организаторите на форума изразиха и Ленко Ленков от фондация „Америка за България” и президентът на Международната агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност Петър Ненов. В знак на благодарност за подкрепата, която Петър Ненов и ръководената от него агенция оказват на академията и нейната дейност, Албена Спасова връчи на г-н Ненов “Сертификат за благодарност”. 

Миша Глени ще се включи във форума

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
окт
20

Световноизвестният журналист и историк и автор на бестселъра „Макмафия” Миша Глени ще участва във втория „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, който ще се проведе от 22 до 24 октомври 2012г., в столичния хотел „Хилтън”. Глени ще се включи чрез видеоконферентна връзка в панела „Сигурност на интелигентното общество” на 22 октомври от 17.30 часа. Той ще представи и най-новата си книга: „Darkmarket: киберкрадци, киберченгета и самият ти. Как хакерите станаха новата мафия”, публикувана наскоро от издателство Сиела.

Форумът ще бъде официално открит от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на 22 октомври в 9.30 часа в зала „Мусала” на хотел „Хилтън”. Ще участват заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, директорът на сектор „Кибер престъпления” на ФБР Дан О’Бриен, представителя на Главна дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” при Европейската комисия Валери Андрианавали, председателя на комитета по Конвенцията за киберпрестъпления на Съвета на Европа Марко Кюнапу, представители на бизнеса, държавната администрация и академичните структури.

Регистрирай се сега!

Posted Posted by admin in Новини     Comments No comments
сеп
20

Започна регистрацията за втория “Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”.  Ако искаш да разбереш последните новости и тенденции, да чуеш водещите експерти и да обмениш информация с тях, регистрирай се тук и ела на 22 октомври в хотел “Хилтън”, София.

 

Регионална платформа ще подпомага борбата с киберпрестъпленията

Posted Posted by admin in Новини     Comments No comments
окт
21

Да бъде създадена „Регионална платформа за подпомагане на противодействието на киберпрестъпността в държавите от Югоизточна Европа” беше прието по време на първата “Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, провела се от 19 до 21 октомври в хотел “Хилтън”, София.

Основните цели на платформата са:

  • Стимулиране и подпомагане на обмена на добри практики между правоприлагащите органи от региона за постигане на по-ефективно противодействие на киберпрестъпленията, по-добро познаване на криминогенната обстановка и усъвършенстване на механизмите на международното сътрудничество.
  • Създаване на ефективни форми за публично-частни партньорства за превенция на киберпрестъпленията и повишаване на Интернет-културата на потребителите, изхождайки от разбирането, че по-доброто познаване на заплахите в Интернет води до осъзнато и предпазливо поведение на Интернет-потребителите и ограничаване на възможността за извършване на киберпрестъпления.
  • Създаване на регионални експертни съвети за разработване на добри практики за противодействие на компютърните престъпления и организиране на регулярни работни срещи на регионално ниво за обмяна на опит в съответните области за противодействие на киберпрестъпността.
  • Изграждане на серия от мерки за стимулиране на обмена на информация между правоприлагащите органи и други структури, ангажирани с поддържането на киберсигурността с цел разработване на стратегии за противодействие.
  • Разработване, съвместно с академичните структури, на проучвания за последните тенденции при кибератаките и тяхното използване за създаване на добри практики, с цел практическо приложение на научните достижения.
  • Организиране на съвместни обучения по линия на киберразследванията за полицейски служители, прокурори и съдии от държавите от Югоизточна Европа за повишаване на тяхната квалификация и подобряване на взаимодействието на национално и регионално ниво. За целта ще бъдат използвани възможностите и вече натрупания опит от Международната академия за обучение по киберразследвания.
  • Сътрудничество с други международни организации и структури, ангажирани с превенцията и противодействието на компютърните престъпления.

Над 150 участника събра регионалната конференция

Posted Posted by admin in Новини     Comments No comments
окт
20

Над 150 представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации, неправителствения сектор и ръководни служители на правоохранителните органи на държавите от Югоизточна Европа, САЩ и страните-партньори от Залцбургския форум събра първата “Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, провела се от 19 до 21 октомври в хотел “Хилтън”, София.

Национален орган ще разработва стратегия по киберсигурност

Posted Posted by admin in Новини     Comments No comments
окт
19

Вече е формирана междуведомствена работна група по проблемите на кибернетичната защита, която трябва да предложи състав, правомощия, мисия, функции и задачи на Национален орган по кибернетична сигурност, както и да подготви проект на Решение на Министерски съвет за неговото ситуиране. Това обяви Августина Цветкова, заместник-министър на отбраната. Така един от основните проблеми при разработването на национална стратегия за киберсигурност ще бъде разрешен. Този орган ще координира и консолидира усилията на заинтересованите ведомства и държавни структури. Стратегията от своя страна трябва да обхване както обществените (публични) мрежи, така и мрежите за класифицирана информация и ще съответства на политиките на НАТО/ЕС в тази област.

Като член на НАТО и в контекста на Плана за действие, България трябва да фокусира усилията си върху:

- сътрудничество в подготовката и сертификация на екипи за бързо реагиране при кибер инциденти;

- създаване на условия за съвместно използване на софтуерни инструменти за мониторинг, контрол и разследване на кибер инциденти;

- обмен на експерти и поуки от практиката между страните-членки, както и участие в съвместна подготовка и учения по кибернетична защита.

Необходими са бързи мерки за обединяване на усилията за противодействие на киберпрестъпността

Posted Posted by admin in Новини     Comments No comments
окт
19

„Като част от все по-взаимосвързания свят държавните институциите, бизнеса и гражданите са зависими от сигурното функциониране на информационните и комуникационните технологии и Интернет. Същевременно, новите технологии във все по-голяма степен се превръщат в цел и инструмент на дейност на организираните престъпни групи. По тази причина обезпечаването на сигурността на киберпространството е едно от основните предизвикателства както за държаните институции, така и за бизнеса на национално и на наднационално ниво”. С тези думи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков откри първата “Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”. По думите му са необходими бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на отделните държави от една страна, и на държавния и частния сектор от друга, за противодействие на киберпрестъпността, която е не само една от най-модерните, но и една от най-бързо развиващите се форми на престъпност с изцяло трансграничен характер. Заместник вътрешният министър изрази увереност, че актуалните теми, които предстои да бъдат разисквани, ще допринесат за изработването на общ подход за противодействие на кибепрестъпността в отделните държави и в региона като цяло. „Убедени сме, че основни предпоставки за успешно противодействие са добрата подготвеност на правоприлагащите органи в държавите, бързият и директен обмен на информация с партньорските служби”, подчерта заместник-министър Вучков.

Стартира първата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност

Posted Posted by admin in Новини     Comments No comments
окт
19

Първата “Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа” беше официално открита от Веселин Вучков, и.д. министър на вътрешните работи, Н.Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ у нас и Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международна академия за обучение по киберразследвания. Сред официалните гости бях Августина Цветкова, заместник-министър на отбраната и Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

    

Език

За контакт

Майя Бойчева-Манолчева
Тел.02/4215855
Email: mboycheva@e-crimeacademy.com