Над 200 участника във втория регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
окт
22

Над 200 участника изпълниха зала “Мусала” на хотел “Хилтън” в първия ден от втория регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Събитието беше официално открито от заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заместник министрите на отбраната и транспорта, информационните технологии и съобщенията – Августина Цветкова и Валери Борисов, посланика на САЩ у нас н.пр. Марси Рийс, програмния директор “Гражданско общество” на Фондация “Америка за България” Ленко Ленков и председателя на УС на Международната кадемия за обучение по киберразследвания Албена Спасова.

“Интернет пространството е пространство без граници.  Това може да ви мотивира да противодействаме на заплахата от киберпрестъпността за националната сигурност на всяка държава, но и за всеки потребител на интернет, – заяви министър Цветанов. По думите на Албена Спасова, над 150000 вируса се раждат всеки ден и инфектират над 1 милион компютъра. За 24 часа се извършват по 2 млрд. кибератаки, като загубите за света от тях са 113 млрд., стана ясно по време на конференцията.
„Разрешаването на проблема с киберпрестъпността изисква комплекс от мерки от юридически и организационен характер” заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. Необходимостта от въвеждането на еднородна терминология в областта на киберпрестъпността пък подчерта заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Валери Борисов. Благодарност към организаторите на форума изразиха и Ленко Ленков от фондация „Америка за България” и президентът на Международната агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност Петър Ненов. В знак на благодарност за подкрепата, която Петър Ненов и ръководената от него агенция оказват на академията и нейната дейност, Албена Спасова връчи на г-н Ненов “Сертификат за благодарност”. 

Post comment

You must be logged in to post a comment.

Новини