За трети път в София – регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
ное
11

IMG_8394

Третият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа стратира при огромен интерес. Над 250 участници – представители на правоохранителните органи от държавите от региона, страните-партньори от Залцбургския форум, Украйна, Беларус, Великобритания и САЩ, държавната администрация, бизнеса, академичните структури се включиха в тридневното събитие, което се провежда от 11 до 13 ноември в хотел “Хилтън” – София. Тази година форумът се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, Държавната агенция “Национална сигурност” и Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ, благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

Конференцията беше официално открита от заместник-министъра на вътрешните работи Пламен Ангелов, заместник-председателя на Държавната агенция “Национална сигурност” Недялко Недялков, изпълнителния директор на дипломатическата служба по сигурността, Департамента на САЩ, OSAC Робърт Рийд, президента на Фондация “Америка за България” Патрик Бракън, изпълнителния  директор на Изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” Красимир Симонски, началника на кабинета на министъра на отбраната Иван Жерков и председателя на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания.
IMG_8426Форумът е тридневен, като първият ден ще бъде посветен на: последните тенденции в областта на сигурността; най-новите решения за защита на големите бази данни; атаките към критичните инфрастрактури; социалния инженеринг; уязвимости, експлойти и инструменти, улесняващи киберперстъпленията; новите предизвикателства, с които се сблъсква финансовият свят. Лектори ще бъдат представители на Държавната агенция “Национална сигурност”, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Майкрософт, Ай Би Ем, ACT София, Хюлет-Пакард Бъргария,  Атос Ай Ти Солюшънс енд Сървисис, Аконайт Солюшънс, Мерк енд Ко, СУ “Св. Климент Охридски”, Алфа Банка Бълария, Сити Банк и т.н.
През втория ден ще бъде представена новата стратегия за информационна сигурност на ЕС – директивата относно атаките срещу информационните системи и проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза. За целта са поканени водещите експерти, изследващи и анализиращи политиките на ЕС в областта – Ханс Гаукс, съдружник в правната кантора time.lex и Нейл Робинсън от корпорация „РАНД“ – Европа. От сдружение “БУЛСИМ” ще направят симулация на кибератака с цел – намиране на най-добрите и ефективни възможности за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика и правоохранителните органи от различните държави и организации ще представят своя опит. Ще се проведат обучения за разследване на случаи във Фейсбук и случаи на посегателства върху деца в Интернет. За целта е поканен един от най-добрите специалисти в областта – проф. Алисдър Гилеспие.

Медийни партньори на събитието са: Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, вестник “Computerworld”, dnevnik.bg и информационният сайт idg.bg.

Post comment

You must be logged in to post a comment.

Новини