Киберпрестъпниците използват принципите за защита на големите бази данни

Posted Posted by admin in Без категория, Новини     Comments No comments
ное
12

IMG_8404Пет нови тенденции определят облика на съвременния технологичен свят, стана ясно по време на откриването на Третия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. На първо място – светът става все по-мобилен и киберпрестъпниците следват това развитие. Новата цел на киберпрестъпниците са мобилните транзакции, като се използват т.нар. вишинг и смишинг. “Все повече са и измамните приложения – обясни Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания. – През 2011г. те са били 1000, докато през 2012г. техният брой вече надхвърля 350 000.”

Втората тенденция, която може да се очертае е, че троянците и другите видове зловреден код биват приватизирани – те все по-рядко се предлагат на черните пазари и при това само на предварително “одобрени” лица. Появиха се троянците Zeus, Spyeye, Bugat v2, Gozi, Gozi Prinimalka и Carberp.

Наред с това, все по-често срещани са хактивизмът и целенасочените атаки. Хакерите се обособяват спрямо политически, религиозни, социални и икономически искания, като “Анонимните” и “Ал КАсам Саибър Файтърс”, като те най-често използват техниките DDOS, doxing и хакване.

Превземат се потребителски профили и се увеличава употребата на ръчно-подпомагани кибер атаки като “man-in-the-browser/ man-in the middle – атаки, чрез които се “подслушва” комуникацията между потребител и онлайн приложения и коиот се използват най-често във финансовия сектор.

“Най-страшното е, че киберпрестъпниците са запознати с принципите за защита на големите бази данни и ги използват, като така увеличават ефективността на атаките си – обясни Албена Спасова”. Според нея, трябва да се обърне внимание и на развитието на информационната средата – облачните технологии, социалните мрежи и управлението на мобилните устройства – всички те променят лицето на информационната сигурност. Затова програмата на форума е фокусирана върху актуалните теми и тенденции, върху новите заплахи и новия подход в киберсигурността, включително и въпроса за личната отговорност, т.е. – какво прави всеки един от нас за да създаде една по-сигурна и надеждна Интернет среда.

Post comment

You must be logged in to post a comment.

Новини